Undgå at tage på over julen!

Julen er over os og er en farlig tid når det kommer til søde sager og diverse sociale arrangementer. December betyder mange fristelser i form af en masse julefrokoster, familiesammenkomster, hvor der ofte serveres fede og sukkerholdige godter. Julen er samtidig en særlig tid på året, som man også skal huske at nyde. Derfor har jeg udarbejdet 10 enkelte råd, så du nemmere undgår at øge vægten i julemåneden. Disse råd virker simple og du vil nok tænke “ja ja, det ved jeg da godt”. Men én ting er gode intensioner, noget andet er faktisk at gøre det. Derfor anbefaler jeg at du starter med at tage de råd til dig, der passer ind i dit liv. Det skal give mening for DIG.


1 – Begræns mængden af alkohol og sodavand

Alkohol indeholder langt flere kalorier end du aner og er en af julens største syndere. Nøjes derfor med at drikke et par enkelte øl eller snaps.
Eksempel:
4 snaps = ca. 180 kcal
2 øl = ca. 280 kcal
I alt = ca. 450 kcal…… udover alt julemaden.
Det samme gælder sodavand, prøv i stedet at drikke danskvand og/eller light sodavand… eller bare vand.

2 – Spring måltider over
Vi spiser ofte store mængder mad til diverse julearrangementer, og af en eller anden grund har vaner en stor magt over os. Flere af os spiser stadig morgenmad eller aftensmad fordi… det plejer vi jo. Men prøv at springe de normale måltider over, f.eks. morgenmaden før julefrokosten, eller mellemmåltiderne. Du er IKKE sulten, det er blot dine vaner der driller dig.

3 – Søvn!
Hvis du ikke får nok søvn, stiger produktionen af hormonet, Ghrelin, som er et sultregulerende hormon der udskilles når mavesækken er tom. Det betyder altså at når du sover for lidt, vil du have en tendens til at føle mere sult. Du kender det sikkert. Hvis du er træt og udmattet vil du nok ikke prioritere at bruge tid på at lave mad, men i stedet vælge den hurtige, nemme løsning, som højest sandsynligt ikke er det bedste valg for dit vægttab.

4 – Motion før eller hen til julefrokosten
Tag cyklen eller gå benene når du skal til julefrokost. Du sparer penge, får gratis motion og frisk luft. Fysisk aktivitet er en medvirkende faktor til højere forbrænding samt appetitregulering, som påvirker hvor meget spiser.

5 – Prøv at spise det grønne i julen
Rødbeder, cornichoner, asier og rødkål er blandt julens grøntsager, og mætter selvom de er syltet. Selvom julen byder på en masse lækker mad, kan du sagtens fylde op med grøntsager på tallerkenen. Hvis du skal til den klassiske julefrokost hvor alle medbringer noget, kan du eventuelt foreslå at medbringe en lækker salat og derved præge hvad der bliver serveret.

6 – Undgå overspisning
Læg en plan over hvad du ønsker at spise juleaften og til diverse julefrokoster, så er det nemmere at styre kalorieindtaget. Du kan og må gerne smage på alle retterne, men du kan f.eks. lige tjekke menuen når du ankommer så du ved hvor du skal holde igen, og hvad du skal spare din sult til. På den måde undgår du at spise dig mæt i retter du egentligt ikke bryder dig om. Ligeledes kan du vælge den taktik, at du smager på alt, men nøjes med ½ mad af hver ret. Læs evt. det seneste blog indlæg om ”mindfull eating”.

7 – Sunde julesnacks
Spis gerne sunde julesnacks såsom nødder, appelsiner, klementiner osv. hele december måned, i stedet for slik og kager. Klementiner er desuden rig på C-vitamin. Julegodter som slik og kager er såkaldte ”tomme kalorier”, som fylder meget lidt, men indeholder mange kalorier. Derfor mætter de heller ikke særlig meget.

8 – Daglig motion
Juledagene er en oplagt tid til at dyrke motion med familien. Eksempelvis en lang gåtur dagen efter juleaften eller imellem retterne. Gå eventuelt et par ekstra gange omkring juletræet også. Motion fremmer også fordøjelsen og du undgår forstoppelse.

9 – Drik vand – masser af vand
Vand mætter og det kan være en god idé at drikke et glas inden du sætter dig ved julebordet. Du kan med fordel også drikke vand mellem hver ret eller genstand. På den måde får du også færre tømmermænd.

10 – Lær at sige nej tak
Bare fordi det er december er det ikke ensbetydende med at du skal spise søde sager og julemad dagen lang. Vil du undgå at tage på i julemåneden, er det vigtigt du lærer at sige “nej tak” når eksempelvis din farmor serverer æbleskiver eller noget andet usundt selvom du måske føler det er uhøfligt overfor hende. Det er det ikke, hun skal nok overleve dit NEJ. Eller hvis din kollega stiller en slikskål frem og siger ”du kan da godt tage et lille stykke”… du SKAL ikke!!!! Det ER svært, i know, men prøv!!! Det er din krop og dig der bestemmer. I denne forbindelse er det også værd at nævne, at du ikke absolut behøver spise din tallerken op, hvis du er mæt og ikke kan få mere ned. Du kan altid gemme maden til en anden dag, så du undgår madspilde.