Sundhed vs. vægttab ? 

Hvornår er man sund?

 

Sundhed er et vidt  begreb og betydningen om  hvornår man er sund kan være forskellig fra person til person, og indebærer ofte også at den mentale del indrages som en del af begrebet sundhed. 

Men når vi snakker om kroppens sundhed, er der nogle parametre vi kan måle på. 

 

Sundhed indebærer kroppens fysiske tilstand, f.eks. fravær af sygdom. Men sundhed indebærer altså også vores hjerne, altså den mentale sundhed. Rent fysiologisk er sundhed noget med at have en vægt og fedtprocent indenfor det anbefalede (se BMI og fedt% skema).

Sundhed opnås ved at spise varieret, dvs. at sørge for at få mange forskellige næringsstoffer og vitaminer. Dette opnås ved at variere sine fødevarekilder sådan, at man ikke altid spiser det samme. Det vil sige, at sørge for at spise mange forskellige grøntsager, at spise forskellige protein-, kulhydrat-, og fedtkilder. 

Gør man det  får man på den måde  dækket sit næringsstofsbehov. 

Ligeledes indebærer sundhed fysisk aktivitet, da dette er med til at forbedre kroppens indre funktioner, bl.a. hjerte- og lungefunktionen, samt kroppens evne til at omdanne de næringsstoffer vi spiser. Faktisk viser undersøgelser at det er sundere at være overvægtigt og fysisk aktiv, end normalvægtig og fysisk inaktiv. 

 

Vægttab

Når det så kommer til vægttab er det en lidt anden snak.

At opnå et vægttab handler om at spise mindre end der forbrændes, og derved ligge i et kalorieunderskud. Du kan sagtens ligge i et kalorieunderskud og tabe dig, UDEN at være “sund”. 

I gamle dage brugte man meget begrebet “tyndfed”, et begreb der bruges  om en person der er  slank, men uden at være særlig sund.  Dvs. at på trods den lave vægt, kan fedtprocenten sagtens være højere end anbefalet. Måske har du forhøjet risiko for udvikling af livsstilssygdomme, såsom forhøjet kolesterol, trods en slank figur og en lav vægt. 

 

Ligger man via kosten, i et dagligt  kalorieunderskud er det gode ved dette  at man godt kan spise nogle fødevarer som normalt falder ind under kategorien “usunde” og stadig tabe sig. 

Dette gør at man kan tabe sig og opnå sine mål UDEN at undvære de fødevarer man allerbedst kan lide. 

Dvs at det er plads til fredagsslik, et glas vin til maden, en rundstykke med ost osv. Selvom  man inddrager disse “usunde” fødevarer i sin kost under et vægttab, vil man ikke blive usund, så længe det fortsat bliver forsøgt at leve op til de gængse sundhedsanbefalinger vi har, bla. at spise mere grønt og frugt, samt at få motion dagligt.

Dette kan gøre at et vægttab kan virke mindre uoverskueligt, at man pludselig kan spise den mad man godt kan lide.

 

Anbefalinger

* BMI udregnes ved denne formel:
Vægt/højdexhøjde
eksempel:
63kg/ (1,60×1,60) = 24,60 BMI

NB:  her ser ud udregningen for min BMI, den viser at den ligge i den høje ende inden for “normalen”. Dette skyldes at jeg har en høj vægt grundet meget muskelmasse. BMI udregningen tager altså ikke højde for muskelmasse vs. fedt% og skal derfor kun bruges som en guideline og hvis du har meget muskelmasse kan du ikke regne med denne. For almindelig mennesker der træner moderat kan den være fin at bruge som en indikator for hvor man ligger.

Personlig bruger jeg meget fedt% til at se om mine klienter opnår en fremgang. Se skema nedenunder. Fedt% måles på det der hedder en “inbody” maskine, og de fleste fitness centre har efterhånden sådan en. Husk ligesom med vægten, mål samme tidspunkt hver gang, helst fastet og før træning.