Sommer, Grilning, Is, og alkohol.

Der er ingen tvivl om at fristelserne er store i sommerperioden. Solen skinner og der er lagt op til kolde drinks, is og grill hygge. Man kan lynhurtigt få indtaget en masse ekstra kalorier på ingen tid. Så hvad gør man egentlig hvis man gerne vil tabe sig men samtidig være en del af sommer “hyggen”…


Hvis du har fulgt mig i et stykke tid så ved du at ingen fødevare er forbudte, ej heller under et vægttab. Men, hvis man ønsker at opnå et vægttab så er man nødt til at ændre på den adfærd man har nu, dvs. man kan ikke bare spise de mængder som man plejer og forvente at tabe sig. Man kan derfor med fordel prioritere anderledes end man tidligere har gjort og derved spise mindre mængder men stadig spise de fødevare man godt kan lide. 

Sådan gør du i praksis: 

 

  1. Fyld først min. ½ af tallerken med alt det grønne. (HVIS DU SKAL TIL ET GRILL ARRANGMENT KAN DU EVT. TILBYDE AT MEDBRINGE EN SALAT, SÅ ER DU SIKRET AT DER ER NOGET TILGÆNDELIGT)  
  2. Fyld derefter omkring ¼ af tallerken med tilbehør, dvs. kartoffelsalat, brød, tzatziki mfl. 
  3. Fyld derefter resten af tallerken med kødet, som nævnt i listen nedunder vil du spare flest kalorier ved at vælge det magre kød, men der kan altså også sagtens være plads til en grillpølse, måske du så bare skal spare lidt på brødet eller kartoffelsalaten. Husk alt med måde, prioritet hvad du HELST vil have.
  4. Fyld ikke tallerkener med top, du kan altid gå to gangen, men vent gerne 10 min. Inden du beslutter om du skal have anden gang. Det tager faktisk mavesækken 20 min. før mætheden signalerne indtræder. Så i stedet for bare at spise fordi det smager godt så giv lige din krop en chance for at fortælle dig hvad den har brug for 
  5. Sluk tørsten i vand eller light drikkevare og drik alkohol ved siden af så du nyder den. 

 

TIP OG TRICKS: 

  • I stedet for at servere chips som velkomst snacks så skær noget lækkert frugt og anret på en pænt fad 
  • Hvis du starter med at sætte grøntsager frem imens resten af maden klargøres, så er sandsynligheden for at du får spist flere grøntsager stor. Ligesom at hvis brødet stod på bordet så ville du spise det mens du ventede.
  • Spis langsomt så din krop har mulighed for at fortælle dig hvornår den har fået nok
  • Stop med at spise når du ikke længere er sulten, det er okay at levne

 

HVILKE FØDEVARE KAN DU MED FORDEL VÆLGE FOR AT SPARE ET PAR KALORIER?

 

En grillaften kan hurtigt betyde rigtig mange ekstra kalorier på kontoen. Det er super ærgerligt at knokle ugen lang med at ligge i kalorieunderskud og motionere og så smide det hele på gulvet i weekenden.

Her kommer en sammenligning af forskellige kødtyper og hvilke du alternativt kan vælge. 

 

Det kalorietunge valg  Kcal  Kcal  Det lidt mere kalorie lette valg 
1 grillpølse (klassisk)  ca. 190 kcal  ca. 150 kcal.  2 kyllinge spyd (ca. 100g kylling i alt + marinade og diverse grøntsager) 
1 grilpølse (ostepølse)  ca. 250 kcal  ca. 100 kcal  1 kyllinge bryst med diverse mariane 
ribey (200gram)  ca. 360 kcal ca. 300 kcal  1 kyllinge lår med skin og ben (ca. 200 gram) 
1 kortelet (ca. 120 gram) 220 kcal 

 

TILBEØR

Når vi så kommer til tilbehøret er det ofte her problemet opstår, kartoffelsalat, brød, dressinger, osv. Det er HER du skal tænke dig ekstra godt om, fordi disse grilltilbehør tilføjer hurtigt mange kalorier til budgettet. 

 

Fødevare  kcal ca. 
½ bøtte kartoffel salat (400g)  500 kcal 
½ hvidløgsflute (ca. 150 gram) 400 kcal 
1 stor bagekartoffel (ca. 300gram) 250 kcal 
1 bæger tzatziki (ca. 200 gram)  230 kcal 
1 mellem portion kogt pasta (ca. 150 gram)  200 kcal 
1 tsk humus 40 kcal 
1 tsk pesto   20 kcal 

 

Drikkevare

Sørg for at slukke tørsten i vand eller andre drikke vare uden kalorier. Drik i stedet vinen som en “ekstra ting”, så kan du bedre styre hvor meget der kommer indenbords.

1 dåse cola  150 kcal 
1 glas hvidvin  90 kcal 
1 glas rosevin  100 kcal 
1 glas rødvin 110 kcal 
1 glas champagne  110 kcal 
1 glas gin&tonic  100 kcal 
1 glas Aperol Spritz 125 kcal 
1 dåseøl 122

 

Denne liste kan du altså bruge til at gøre dig overvejelser om hvilke fødevare man f.eks. kunne erstatte for stadig at få griloplevelsen uden alt for mange kalorier.