Mindful eating

Mange af os er desværre blevet vandt til at spise på rutiner og vaner frem for at mærke efter hvornår vores krop er sulten og hvad den har brug for. Ligeledes spiser vi ofte meget mere end vi egentlig har brug for. Mindful eating er et redskab til at lære at mærke efter hvornår man er sulten, hvad man har brug for, og samtidig lærer at stoppe før man overspiser. Lærer man at mestre mindful eating kan det med stor sandsynlighed medfører vægttab. At lære at bruge mindful eating er en længere proces. Men jeg har prøvet at samle nogle gode råd, til at være mere bevidst omkring hvad, hvorfor og hvornår du spiser.

 

 

  1. Spis langsommere. Ved at spise langsommere kan du bedre mærke hvornår du er mæt. Mæthedsfornemmelsen indtræder først efter ca. 20 minutter, hvorfor det er en god ide at spise langsomt, eller vente lidt med at tage anden omgang. Prøv f.eks. at lægge din gaffel ned på bordet imellem hver bid.
  2. Smag på maden. Vi kender alle det, at vi bare kører maden ind, eller at vi spiser noget uden egentligt at kunne lide det sådan rigtigt. Jeg har selv øvet mig meget i dette, og her er et eksempel fra mit liv. Jeg kan snildt kværne en plade Marabou på 10 min. Men, sidste gang jeg havde købt en plade, spiste jeg 3 stykker ad gangen. Når chokoladen begyndte at ændre smag lagde jeg det væk. Ventede 5-10 min til jeg fik lyst igen og spiste derefter 3 stykker mere. Jeg spiste godt nok hele pladen på én aften, men jeg øvede mig i at stoppe når det ikke smagte godt, og spise når jeg havde lyst og det igen smagte godt, HVER ENESTE STYKKE. Så ét skridt af gangen, næste gang formår jeg måske kun at spise halvdelen.
  3. Lær at kende din krops signaler. Er du sulten eller keder du dig. Er du ked af det og har brug for at blive trøstet? Det er vigtigt her at pointere at nogle gange er det også okay at spise fordi man er ked af det, det handler blot om at være bevidst omkring det. Eller at lære at mærke forskellen på om man keder sig eller reelt er sulten.
  4. Spis når du spiser, og lav ikke alt muligt andet. Fjernsynet eller telefonen gør ikke noget godt her, fordi du netop bare spiser uden at mærke efter hvornår mæthedsfornemmelsen indtræder. Derfor er det en rigtig god ide at slukke fjernsynes og telefonen når du spiser.
  5. Anret din mad. Hvordan vores mad anrettes, betyder meget for vores samlede madoplevelse. Da jeg selv ofte har ”preppet” mad i madkasser, sørger jeg alligevel altid får at tage det ud på en tallerken når jeg skal spise. (ja ja, skidt pyt med ekstra opvask). Dertil skære jeg ofte lidt ekstra frisk grønt således at der er masser af farve og friske elementer på min tallerken. På den måde bliver spiseoplevelsen bedre, maden ser ud af mere og min mæthedsfornemmelse er større.
  6. Fyld maven. Hvis du ligesom mig har svært ved at blive mæt, så tænk volumen. Fyld tallerkenen op med grøntsager. Ingen er blevet tykke af at spise for meget broccoli eller tomat. Samtidig kan det også have en positiv effekt at drikke et stort glad vand inden du spiser, da vandet også vil være med til at fylde maven op, og derved fremme mæthedsfornemmelsen.